– En islossning kan man kalla det, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening.
– Vi känner oss rätt nöjda om vi nu vågar säga något. Vi ska presentera resultatet för vår styrelse ikväll.

I dag, fredag, samlar Stockholms läns landsting till presskonferens för att presentera resultaten av de förhandlingar som pågått mellan arbetsgivare och fack under flera veckor. Det var på torsdagseftermiddagen som beskedet från Stockholms läkarförening kom efter ett möte med biträdande finanslandstingsrådet Maria Wallhager (fp), personaldirektör Eva Dannert samt biträdande landstingsdirektör Göran Stiernstedt.

Maria Wallhager säger att det finns en bred enighet mellan parterna om hur frågan ska hanteras.
– Avstegsavtal blir möjligt att göra på klinikerna för att lösa arbetstidsfrågan där lagen inte kan följas. Jag vill att vi har en tidslinje, att vi är klara med anpassningen till och med mars nästa år. Därför kommer vi att göra avstämningar redan i december och i januari för att se hur arbetet går, säger Wallhager.
– Jag är väldigt glad över att ha nått en lösning. Vi har haft ett bra samarbete med läkarföreningen med konstruktiva samtal, säger Wallhager.

Men, påpekar hon, det får inte bli för många avstegsavtal utan bara i de verksamheter där sådana behövs.
– Samtidigt måste vi visa en ödmjukhet gentemot verksamheterna. Vi är eniga om att avstegsavtalen inte får vara till men för patientarbetet och inte heller för läkarnas arbete, säger hon.
Vilka kliniker handlar det om?
– Det kan jag inte svara på redan nu. Det återstår att se.

Uppsägningen av de lokala jour- och beredskapsavtalen kommer också att dras tillbaka, enligt uppgörelsen som inte är helt offentlig än. Dock inte på samtliga kliniker i landstinget, förklarar Wallhager. Redan har ledningen på Södersjukhuset hävt uppsägningen, diskusssioner pågår på Danderyds sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset.

Har läkarföreningen fått göra några eftergifter, Thomas Flodin?