Välkommen till Medicinpodden!

Medicinsk allmänbildning från topp till tå. I sin podd går Rebecca Levi och hennes pappa Richard Levi igenom kroppen uppifrån och ner, utifrån de presentationssymtom man kan stöta på. Efter drygt 60 avsnitt har de kommit till bukregionen.

Syftet är att på ett enkelt sätt diskutera medicinsk allmänbildning.

Genom ett nytt samarbete kommer både gamla och nya avsnitt av Medicinpodden att nås via Läkartidningen.

Medicinpodden är en podd som bjuder på ett gediget medicinskt kunnande. Den är därmed av tydligt intresse för Läkartidningens läsare, och det är därför roligt att vi kan samverka med Medicinpodden, säger Pär Gunnarsson, chefredaktör för Läkartidningen.

Idén att starta en podd väcktes när Rebecca Levi vikarierade som underläkare på Lindesbergs sjukhus utanför Örebro efter termin 10 och pendlade till Uppsala där hon studerade då. Då fanns det ingen annan podd som diskuterade medicin på svenska, så Medicinpodden blev något som hon själv önskade sig och som man kan lyssna på när man städar, är ute och springer eller sitter på tåget.

I dag är Rebecca Levi AT-läkare i Stockholm. Hennes pappa, Richard Levi, har varit läkare i 35 år, är neurolog och adjungerad professor i rehabiliteringsmedicin i Linköping, och ibland är han hyrläkare. Tillsammans gör de Medicinpodden.

Podden följer strukturen i en handbok vars första upplaga Richard Levi skrev på 80-talet när han själv var ung läkare, tillsammans med kollegan Jan Zetterström. De kände att det fanns ett glapp mellan läkarutbildningen och verkligheten.  Avgörande för att boken blev till var en recension i Läkartidningen, och fortsättningen på den historien kan ni höra mer om i podden, i avsnitt 1.

Undervisningen var och är fortfarande huvudsakligen diagnosbaserad, medan patienterna kommer till sjukvården utan färdiga etiketter. Boken, liksom podden, är därför symtombaserad. Podden går igenom kroppen från topp till tå, och därför heter första avsnittet Huvudvärk del 1.

De ägnar ett till fem avsnitt åt varje presentationssymtom, och då ingår omedelbar utvärdering, varningssignaler, akuta åtgärder, diagnoslistor, anamnes, status och labb.

Vad händer när ni kommit till tårna, är det slut då?

– Vi har inte pratat om fortsättningen, men vi har hållit på i två år och har fortfarande två tredjedelar av boken kvar. Nu är vi i bukregionen. När vi är klara är det säkert dags för boken att uppdateras och har vi lusten kvar kan vi då börja om från början eller kanske göra podden med en annan vinkel. Medicin är ett ämnesområde som ständigt uppdateras. Det som är bra med podden är att den är levande, säger Rebecca Levi.

Podden handlar inte heller bara om ren medicin utan även om annat som Rebecca Levi är nyfiken på.

– Trettio procent av podden är att jag intervjuar erfarna specialister inom olika områden, till exempel i förra veckans avsnitt med kirurgen Karsten Offenbartl som varit en av initiativtagarna till Bakjoursskolan. Vi pratar om vikten av att utveckla en medicinsk magkänsla, om hur man som kirurg kan tänka när man väger nytta kontra risk inför en operation, om vikten av förändring och att vara anpassningsbar, om att att vara chef som läkare och hur man kombinerar läkaryrket med att ha familj. Frågor som jag vet att många framförallt unga läkare funderar mycket kring, men kanske inte alltid har tid att diskutera med mer seniora kollegor under arbetstid.

Om man lyssnar på podden från början följer man också Rebecca Levis utveckling, från läkarstudent via »akutåret« i Stockholm och nu till jobbet som AT-läkare.

Vad har arbetet med podden gett dig?

– Jag har lärt mig saker bara genom att göra den. Det är som att plugga, fast på ett roligare sätt. Jag får träffa pappa. Vi åker iväg ibland till trevliga ställen och spelar in. Jag får träffa spännande människor. Jag får möjlighet till reflektion och utveckling i min egen läkarroll. Och när någon säger att de lyssnat på den och lärt sig mycket blir man glad, säger Rebecca Levi.

 

Till: Medicinpoddens webbplats

 

Inspelning Medicinpodden

Här en inspelning på Richard Levis expedition på Universitetssjukhuset i Linköping.

 

Läs även artikel i Läkartidningen, från den 23 augusti 2016: Far och dotter, båda läkare – då föddes »Medicinpodden«

 

Foto: Privat.

Illustration: Max Cutting

Text: Elisabet Ohlin

Publicerad: 2018-06-19