Denna webbplats vänder sig till läkare

Välkommen till podden AT-läkarna

Bild på AT-läkarna»En podd som riktar sig till läkare. På ett lättsamt sätt diskuterar vi konkret handläggning, jobbångest och läkaryrket med olika specialister.«

Så presenterar Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan, båda AT-läkare i Norrköping, sin podd AT-läkarna som Läkartidningen har inlett ett samarbete med.

– AT-läkarna är en podd som både bjuder på medicinskt kunnande och berättelser om hur det är att arbeta som läkare i dag. Den har därmed en hel del att erbjuda Läkartidningens läsare, och det är därför roligt att vi kan samverka med AT-läkarna, säger Pär Gunnarsson, chefredaktör för Läkartidningen.

Genom ett samarbete kommer både gamla och nya avsnitt av AT-läkarna att nås via Läkartidningen.

Med podden vill Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan förmedla kunskap till läkarkollegor genom att bjuda in specialister som får dela med sig av sina tips och sin erfarenhet. Ibland blir det samtal mellan programledarna själva om mer existentiella frågor om livet som AT-läkare. De beskriver sig som två kvinnor med mycket energi, där allt konstant rör sig med jobb och småbarn hemma. 

– Vi tycker båda att mycket i livet är roligt, och gillar att dra igång projekt. Vi ville göra en medicinsk podd som passade vår nivå och samtidigt var lite lättsam och underhållande. Vi får umgås, göra något kreativt, och blir dessutom bättre läkare, säger Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan. 

Podden startade den 1 augusti 2017 och har redan fått många lyssnare.

– Första halvåret med podden har varit superspännande! Vi har lärt oss mycket, fått chansen att träffa många av våra förebilder och haft väldigt roligt. Självklart har det varit en hel del jobb, men det har verkligen varit värt det. Vi har fått väldigt mycket positiv respons, båda av kollegor och via mail och sociala medier, och det sporrar såklart att vilja göra mer. Det är väldigt fint att känna att det vi gör hjälper och ibland roar andra. Många hör av sig om att de lärt sig saker, men också för att de tycker att det är skönt att höra om vad som kan vara kämpigt och svårt. Dessutom verkar flera yrkeskategorier inom vården lyssna, vilket är väldigt roligt. Förståelse för varandras arbetssituationer kan bara förbättra vården och arbetsklimatet!  

Hur mycket förbereder ni er?

– Vi förbereder oss olika mycket beroende på vilket ämne vi talar om, men det viktigaste är att fundera över och förbereda vad vi vill ta reda på eller förmedla till lyssnarna. Sen trycker vi på rec och kör. Vi brukar ibland skoja om att det är som ett riktigt långt konsultationssamtal. Frågorna dyker ofta upp på jobbet, då skriver vi ner det och sparar till framtida avsnitt.

Båda har små barn och har gjort avbrott i sin AT. Ann-Catrine har just varit föräldraledighet och Ida väntar sitt tredje barn i mars.

När ni blir klara med AT, vad gör ni då med podden?

– När vi inte är AT-läkare längre vet vi inte vad vi gör med podden. Kanske byter namn till ST-läkarna, haha! Men det är ett bra tag tills dess.  

Nya avsnitt kommer varannan tisdag.

Här är podden: AT-läkarna 

Och här är AT-läkarnas webbplats: http://atlakarna.se

Inspelning

Här spelas avsnittet »Barn som far illa« in. Från vänster Åsa Kastbom, psykiater, Ida Björnstjerna och Ann-Catrine Codan.

Läs även intervju i Läkartidningen inför starten: Podd ska ge läkartips till AT-läkare

 

Foto: Oscar Codan (överst) och Petronella Kastbom (nederst). Text: Elisabet Ohlin

Publicerad: 2018-01-23