Det var i oktober som Läkemedelsverket förbjöd vårdmottagningen Aurea Care att marknadsföra cannabisbaserade preparat på sin sajt och på sociala medier. Mottagningen har som affärsidé att förskriva medicinsk cannabis till patienter med smärtproblematik.

Förbudet – som omfattar såväl marknadsföring av receptbelagda cannabisbaserade läkemedel till allmänheten som cannabisbaserade läkemedel som inte är godkända för försäljning – är förenat med ett löpande vite om 200 000 kronor varje gång företaget bryter mot det. Och nu begär alltså Läkemedelsverket att förvaltningsrätten ska döma ut ett vite om just 200 000 kronor eftersom företaget överträtt förbudet i annonser på Facebook och Instagram.

Vårdmottagningen har överklagat Läkemedelsverkets förbud till förvaltningsrätten, som ännu inte avgjort målet. Men enligt myndigheten kan vitet dömas ut trots att beslutet om ett förbud inte har vunnit laga kraft.

Läkemedelsverket konstaterar att företaget nu skippat uttryck som »medicinsk cannabis« i sin marknadsföring. Det ändrar dock inte bedömningen att det rör sig om den typ av marknadsföring som Läkemedelsverket förbjudit, »eftersom förbudet omfattar även referenser till cannabisbaserade läkemedel genom bildillustrationer«. Enligt myndigheten har marknadsföreningen inbegripit uppgifter om läkemedlens påstådda medicinska effekter.

I slutänden är det förvaltningsrätten som bestämmer om vitet faktiskt ska dömas ut.

Läkartidningen har sökt Aurea Care för en kommentar.

Läkemedelsverket utökade nyligen förbudet till att omfatta även ägarkoncernen bakom vårdmottagningen. Detta förbud är förenat med ett löpande vite om 100 000 kronor varje gång det överträds.

Aurea Care öppnades efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutat att stänga koncernbolagets vårdmottagning Aureum Healthcare på grund av »mycket allvarliga brister«.

Enligt Ivo hade mottagningen bland annat förskrivit cannabisbaserade preparat till patienter utan att det var medicinskt motiverat – bland annat till fyra svårt sjuka barn.