Myggarter som kan bära på viruset har redan hittats i Sverige sedan några år tillbaka, rapporterar P4 Kristianstad. Culex modestus, som myggan heter, påträffades 2016 i Skåne, och 2022 i Halland, enligt TT/SvD, som också rapporterat om nilfeberviruset.
Nu kan det bli nödvändigt att testa alla blodgivare i Skåne – regionen är beredd om ett fall av nilfebervirus upptäcks.
– Om det finns misstanke om nilfebervirus hos en patient i Sverige skickas prover till Folkhälsomyndigheten och om de ställer diagnosen nilfebervirus ska de kontakta smittskyddsläkare i regionen där patienten bor. Smittskyddsläkare undersöker då fallet och om smittan bedöms som inhemsk, att patienten fått det i Sverige, då kommer vi screena alla blodgivare, berättar Gülsen Özkaya Sahin, överläkare på Klinisk mikrobiologi och vårdhygien vid Laboratoriemedicin Skåne samt docent i virologi vid Lunds universitet.
Varför?
– Eftersom viruset kan spridas mellan människor genom blodtransfusion och kan leda till allvarlig sjukdom är det viktigt att minimera smittrisken. Vi blev kontaktade av Region Skånes avdelning Klinisk immunologi och transfusionsmedicin för cirka ett år sedan för att ha den här beredskapen att screena blodgivare för nilfebervirus.
Om det dyker upp något fall ska screeningen av blodgivare pågå mellan 1 juli och 30 november.
Eftersom det är cirka en procent av alla smittade som utvecklar allvarliga symtom, finns det anledning att tro att det finns många fler smittade av viruset om det dyker upp ett fall.
– Om man hittar en i Sverige som drabbats och sökt vård för det betyder det att det borde finnas minst hundra fall. Därför finns då anledning att börja screena alla blodgivare, säger Gülsen Özkaya Sahin.
Läs även: Nilfebervirus sprids norrut – är vi i Sverige förberedda?
Om Nilfebervirus
Nilfebervirus ger inga symtom hos cirka 80 procent av fallen. Övriga drabbas oftast av influensaliknande symtom. Mindre än en procent drabbas däremot av hjärn- eller hjärnhinneinflammation och av dessa avlider cirka 17 procent. Äldre och personer med nedsatt immunförsvar är särskilt känsliga.
Källa: Folkhälsomyndigheten
(uppdaterad 2024-05-30)