Att nya beroendecentrum får ett ekonomiskt tillskott blev klart på onsdagen sedan koalitionen (S, MP och C) som styr i Region Stockholm på onsdagen klubbat förslaget i psykiatriutskottet.

– Patienter som behöver akut beroendevård förtjänar trygga, välfungerande lokaler. Därför rustar vi nu upp Beroendecentrums akutmottagning, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP) ordförande psykiatriutskottet och ansvarig för beroendevården i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Merparten av summan, 9 miljoner kronor, ska användas till fler vårdplatser och för att utöka personalstyrkan. Resten, 4 miljoner kronor, ska användas för att rusta upp lokalerna. Akuten får två separata ingångar och väntrum. Detta innebär att vården blir tryggare, då man kan distansera besökare utifrån behov och situation, skriver MP i Stockholmsregionen pressmeddelandet.

Något som inte framgår i pressmeddelandet är att antalet vårdplatser på S:t Görans sjukhus utökas med 18 platser – 12 färre än på beroendeakuten och avgiftningen som hör till Maria sjukhus på Södermalm. När beskedet kom att den skulle läggas ned och att verksamheten skulle flytta till S:t Görans sjukhus väcktes farhågor om att det totala antalet vårdplatser i regionen skulle minska, vilket Läkartidningen har skrivit om.

– Kapaciteten som finns på Maria sjukhus tas över av S:t Görans sjukhus, sa Sandra Ivanovic Rubin då

Linna Fredström, presskontakt för MP i Stockholmsregionen, säger i ett skriftligt meddelande till Läkartidningen »att bara räkna vårdplatserna inom beroendecentrum blir inte helt rättvisande.« Detta då patienter med beroendeproblematik ofta även behöver psykiatrisk eller somatisk vård eller både och.

Bakgrunden till beslutet att samla all psykiatrisk akut- och slutenvård på S:t Görans sjukhus är att man vill göra vården bättre och mer sammanhållen. Det gör också att det blir tydligare vart man ska vända sig för akut vård. Patienter som behöver tvångsvård behöver inte heller byta vårdgivare.

Närheten till akutsjukhuset uppges också förenkla om patienten behöver vård för somatiska sjukdomstillstånd. Att beroendecentrum ligger vägg i vägg med länets psykiatriska akutmottagning ska även underlätta en sammanhållen vård för patienter med både beroendeproblematik och annan allvarlig psykisk ohälsa.

Men när Dagens Nyheter skrev om nedläggningen av beroendeakuten och avgiftningen på Maria sjukhus sa Richard Wijkström, enhetschef på mottagningen, till tidningen att sammanslagningen skulle bli sämre för patienterna, bland annat då aggressiva och psykotiska patienter som behöver tvångsvård kommer till S:t Görans sjukhus. Han sa även att många patienter som frivilligt kommer till Maria sjukhus därför drar sig för att söka hjälp där.

Då, i vintras, fanns inget besked om hur det skulle gå för personalen på Prima som driver beroendeakuten på Maria sjukhus.

Nu står det klart att många av dem har sökt tjänster på nya beroendecentrum.

– Gällande personal så har många som nu är anställda på Prima sökt tjänst på beroendecentrum, och flera kommer att gå dit redan innan årsskiftet, vilket jag givetvis ser som något positivt för såväl våra medarbetare som för  beroendecentrum som får personal med långvarig erfarenhet av beroendevård, säger Richard Wijkström till Läkartidningen.