Av vårdcentralens genomgång av läkarens förskrivning och dokumentation i journal framgår bland annat att läkaren vid sex kända tillfällen ställt diabetesdiagnos utan saklig grund. Efter att ha ställt diabetesdiagnosen har läkaren i dessa fall direkt valt att sätta in medicinering med läkemedel som inte är förstahandsbehandling vid diabetes (läkemedlet semaglutid). Det framkommer även att läkaren vid ett flertal tillfällen utfärdat recept på läkemedel med potentiellt livslång behandling och betydande biverkningar utan att upprätta vederbörliga anteckningar i patentens journal. Läkaren ska även ha förskrivit läkemedel på viktminskningsindikation till en patient som varken har övervikt eller fetma, men som däremot tidigare haft ätstörningsproblematik.
Vårdgivaren har efter flera samtal kring händelserna med bland annat ägare, vd och chefläkare samt efter begäran av yttrande från läkaren anmält hen till Ivo som eventuell patientsäkerhetsfara. Därefter har även läkarens samarbete med vårdcentralen sagts upp.
Diabetesläkemedlet semaglutid marknadsförs bland annat under produktnamnet Ozempic. Under senare tid har det också blivit populärt som viktminskningspreparat vilket lett till att det blivit en bristvara för behövande patienter, något som Läkartidningen vid flera tillfällen berättat om.
Läs mer om bristen på semaglutid:
Diabetesläkare efterlyser mer action kring Ozempic från regionerna
Förskriv GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation
Brist på Ozempic väntas hela 2024
Brist på läkemedel tvingar fram nya rutiner